Czas przygotowania
60min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
4
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Przepis na żur - tradycyjną Polska zupa. Pomysł, który koniecznie musisz spróbować.
 

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotowujemy z boczkiem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Dodajemy czosnek, białą kiełbasę i ziemniaki (opcja - jeśli chcemy możemy dodać ziemniaki, najlepiej pokrojone w kostkę lub puree). Gotujemy na małym ogniu kolejne 20 minut.
  3. Do bulionu dodajemy żurek z butelki (zakwas, przed tym dokładnie go mieszamy) i majeranek. Gotujemy 5 minut.
  4. Zdejmujemy garnek z ognia. W miseczce zaprawiamy śmietanę kilkoma łyżkami żurku i całość zabielamy.
  5. Podajemy z pieczywem i jajkiem ugotowanym na twardo. Kiełbasę można wyjąć, pokroić w plasterki i tak podawać w żurku.
     

Zupa ma bardzo charakterystyczny smak, koniecznie musisz spróbować. 

 

Żur, Żurek

Składniki

bulion mięsny lub warzywny
1.50 litra
boczek wędzony
400 g
biała kiełbasa
500 g
żurek
500 ml
śmietana 18%
czosnek
1 ząbek
majeranek
1 łyżka
ziemniaki
500 g
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz